Vlieland, eiland van rust en ruimte

Appartement Duinkonijn

Wie met een vliegtuig een tochtje over de Nederlandse Waddeneilanden maakt, zal zich verbazen over Vlieland. Vlieland is anders dan de andere Waddeneilanden.
Terwijl op de andere eilanden de aangrenzende zandplaat, het voornaamste dorp en de veerdam aan de westkant liggen en de uitgestrekte woeste gronden oostwaarts, is dat bij Vlieland andersom. De zandplaat de Richel en het dorp liggen in het oosten, de natuur -in de vorm van een enorme kale vlakte en een smal duingebied- in het midden en het westen. De zandvoorraad op de Vliehors en de overheersende westenwinden zorgden voor de vorming van het hoogste duin op de Waddeneilanden: het veertig meter hoge Vuurboetsduin, met daar bovenop de vuurtoren.

In de luwte van dat duin ligt het dorp Oost-Vlieland, waarvan de oudste vermelding uit 1245 dateert. Vanaf het laatste kwart van de 16e eeuw beleefde het dorp een bloeiperiode die zou duren tot het begin van de 19e eeuw. Het profiteerde van zijn gunstige ligging aan een beschutte rede, die steeds intensiever gebruikt werd door het toenemende scheepvaartverkeer naar de koloniŽn van de Republiek. Het dorp wordt beschermd door een dijk en omringd door bos en duin.
In het dorp bevinden zich verscheidene monumentale panden, waardoor het dorp een sfeerbeeld oproept van een honderd jaar geleden. De winkels, terrasjes en uitgaansgelegenheden houden het dorp echter eigentijds levend.

Met de veerboot naar Vlieland

Appartement Duinkonijn

U vertrekt naar Vlieland met de veerboot vanuit Harlingen. De bootreis duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Er bestaat ook de mogelijkheid om de sneldienst te boeken, dan is de overtocht maar 45 minuten. Voor de dienstregeling verwijzen wij u graag naar de website van Rederij Doeksen.

Bagagevervoer

Op de kade staan genummerde bagagekarren van Rederij Doeksen waar u uw bagage op kunt plaatsen. Deze worden op de veerboot gereden. Handbagage kunt u bij zich houden. Het gebruik van de bagagekarren is gratis.

Bootkaarten

Een makkelijke manier is om de boottickets online te bestellen via www.doeksen.nl, maar er is ook een loket in passagiersterminal.

Appartement Duinkonijn